homeHome

Video analyse camera systeem

Video analyse is een belangrijk hulpmiddel voor sportclubs die op een hoog niveau willen presteren. Je kan spelers talloze keren iets vertellen, maar één keer laten zien heeft vaak meer effect. Onderstaande richt zich vooral op sporten met grotere velden zoals voetbal en hockey.

Goede video camera's zijn voor een paar honderd euro verkrijgbaar, maar vaak zijn er geen vrijwilligers die een wedstrijd op willen nemen. Vandaar dat een systeem waarmee opnames automatisch gemaakt kunnen worden prettig is.

Camera systemen

Er zijn diverse camera systemen op de markt, maar deze zijn prijzig. Aanleg kost vaak € 5.000 tot € 10.000 per veld en de kosten voor onderhoud en ondersteuning bedragen vaak duizenden euro's per veld per jaar. Voor een enkel veld misschien nog wel op te brengen, maar bij meerdere velden voor veel clubs een struikelblok. Het kan echter een stuk goedkoper zoals we hier zullen zien.

Er zijn eigenlijk twee soorten systemen op de markt:
De wensen van toeschouwers (inzoomen om het spel van dichtbij te volgen) en de wensen voor video analyse (uitgezoomd om te zien wat alle spelers doen) staan eigenlijk haaks op elkaar. Sommige systemen hebben daarom twee beelden: één wat meer ingezoomd, één wat meer uitgezoomd.

Camera's in hoeken van het veld

Een variant op de vaste camera's achter de doelen is camera's in twee of vier hoeken van het veld. Dit heeft een aantal voordelen:
Met camera's in twee hoeken van het veld is de zijde aan de kant van de camera goed in beeld, maar de overzijde is wat verder weg. Er kan daarom eventueel voor 4 camera's in alle hoeken gekozen worden, het spel is dan altijd dicht bij een camera.

Software? Gratis!

Elk camera systeem heeft software nodig voor de bediening en andere functionaliteit. André Bakker heeft software geschreven voor een systeem met vaste camera's (achter beide doelen, in twee of vier hoeken van het veld). André stelt deze software gratis ter beschikking aan sportclubs en geeft ondersteuning bij installatie en gebruik. De camera's kunnen hierbij achter de doelen of in de hoeken van het veld hangen, dat maakt voor de software niet uit.

Kosten

De kosten van een camera systeem zijn hiermee laag. Een systeem met 2 camera's kost qua aanschaf van apparatuur zo'n € 2000 (2 professionele camera's van € 700 per stuk, een simpele computer van € 250 om de beelden op te slaan, een PoE adapter, netwerk kabels, klein materiaal, etc.). Jaarlijkse kosten zijn er vervolgens niet.

De camera's moeten uiteraard wel opgehangen worden en er moeten kabels gelegd worden. Vaak zijn hier wel enkele handige vrijwilligers voor te vinden. Het kan uiteraard ook worden uitbesteed, maar daar zijn dan wel kosten mee gemoeid.

Internet

Er is een redelijk snelle internet verbinding nodig, want opnames zijn enkele GB's groot en die afspelen gaat met een langzame internet verbinding niet goed. De upload snelheid is hierbij belangrijk, niet de download snelheid. Indien nodig kan een aparte snelle 4G of 5G internet verbinding gebruikt worden. Dit kost zo'n € 800 per jaar plus aanschaf van een snelle 4G of 5G router van zo'n € 250. Dus ook op sportcomplexen waar geen vaste snelle internet verbinding mogelijk is kan het systeem gebruikt worden.

Functionaliteit

De software heeft de volgende functionaliteit en eigenschappen:
Met name het zeer simpel kunnen markeren van interessante momenten maakt het systeem erg nuttig. Een vrijwilliger die met een video camera opnames maakt is meestal veel tijd kwijt met het bekijken, bewerken en uploaden van beelden. Dat vervalt hier volledig.

Voorbeeld

Hier 3 voorbeelden van gemarkeerde opnames (uiteraard nemen we doelpunten als voorbeeld):

Hier de laatste opname, maar nu van de camera aan de overkant (we hebben hier 4 camera's tot onze beschikking):

Tenslotte de doelpunten clip die het systeem met 1 muisklik kan maken:

Samengevat

De software is compleet en doet niet onder voor commerciele systemen met vaste camera's. Doordat de software gratis is blijven de kosten erg laag. De club is echter wel verantwoordelijk voor het ophangen van camera's en het leggen van kabels. Bij commerciele systemen wordt dat (deels) uit handen genomen.

Contact

Belangstelling? Neem via gerust contact op.