homeHome   Lichthinder   Valkuilen   Klacht   Meten   Lichtplan   Spreadsheet

Lichtmasten sterktemeting

mast Er is in Nederland geen wetgeving, maar het is verstandig van tijd tot tijd een sterktemeting uit te laten voeren op oudere masten. Masten kunnen door corrosie en metaalmoeheid zwakker worden en kunnen in een hevige storm dan breken.

Dat laatste is geen hypothetische stelling, het gebeurt af en toe. Corrosie aan de buitenkant is zichtbaar, maar aan de binnenkant niet. Masten die ogenschijnlijk in goede conditie lijken kunnen daardoor toch verzwakt zijn.

Onder andere Normec Rei Lux en NDM kunnen sterktemetingen doen. Het advies is dat vanaf 15 jaar om de 5 jaar te doen, en dan niet enkele "representatieve" masten, maar alle. Om de kosten wat te drukken kan het wellicht iets minder vaak, maar het is belangrijk de sterkte van oudere masten van tijd tot tijd toch wel te laten meten.

Masten die uit twee delen bestaan hebben een wat hoger risico op sterkteproblemen dan masten die uit één deel bestaan.

Gemeentes zijn zich de risico's vaak wel bewust en laten regelmatig sterktemetingen uitvoeren. Maar veel sportclubs zijn niet op de hoogte en lopen onbewust een risico doordat ze nooit sterktemetingen van hun lichtmasten laten uitvoeren.

Vervangen armaturen

Bij het vervangen van armaturen kan het ook verstandig zijn een sterktemeting van de masten uit te laten voeren om te bepalen of de masten wel sterk genoeg zijn voor de nieuwe armaturen. Het gewicht en de windvang van nieuwe armaturen is anders en kan een grotere belasting van de mast veroorzaken.

Contact

Vragen of hulp nodig? Neem via gerust contact op.