homeHome   Lichthinder   Valkuilen   Klacht   Meten   Lichtplan   Krachtstroom   Spreadsheet

Lichtmasten sterktemeting

mast Er is in Nederland geen wetgeving, maar het is verstandig van tijd tot tijd een sterktemeting (stabiliteitsmeting, mastmeting) uit te laten voeren op oudere masten. Masten kunnen door corrosie en metaalmoeheid zwakker worden en kunnen in een storm dan breken.

Dat laatste is geen hypothetische veronderstelling, het gebeurt af en toe, zie de voorbeelden onderaan. Corrosie aan de buitenkant is zichtbaar, maar aan de binnenkant niet. Masten die ogenschijnlijk in goede conditie lijken kunnen daardoor toch verzwakt zijn.

Onder andere Normec Rei Lux, NDM en Montad kunnen sterktemetingen doen. Het advies is dat vanaf 15 jaar om de 5 jaar te doen, en dan niet enkele "representatieve" masten, maar alle. Om de kosten wat te drukken kan het wellicht iets minder vaak, maar het is belangrijk de sterkte van oudere masten van tijd tot tijd toch wel te laten meten.

Masten kunnen door een storm verzwakt raken, maar pas later bij minder sterke wind knakken of omvallen. Dat er bij storm wellicht niet gesport wordt neemt het risico op ongelukken niet weg.

lichtmasten Cilindrisch verjongde masten (links op het plaatje) bestaan uit meerdere delen die van onderen naar boven in breedte verspringen. Conische masten (rechts op het plaatje) lopen taps toe. Cilindrisch verjongde masten hebben vanwege de lasverbindingen een iets groter risico op sterkteproblemen. Ook masten die uit twee in elkaar geschoven delen bestaan hebben een iets hoger risico op sterkteproblemen dan masten die uit één deel bestaan.

De staalkabels van de valbeveiliging moeten van tijd tot tijd strak gespannen worden. Als de staalkabels niet strak staan dan kunnen ze door wind tegen de mast slaan en de coating van de mast beschadigen. De mast gaat dan roesten en dat verzwakt de mast.

Het is uiteraard ook belangrijk attent te zijn op masten die uit het lood gaan staan. Het kan zijn dat de grond rondom de mast niet goed verdicht is en de mast daardoor iets scheef gaat staan. Het is dan zaak dat op te lossen om te voorkomen dat het erger wordt en een risico gaat vormen dat de mast bij een storm omvalt.

Gemeentes zijn zich de risico's vaak wel bewust en laten regelmatig sterktemetingen uitvoeren. Maar veel sportclubs zijn niet op de hoogte en lopen onbewust een risico doordat ze nooit sterktemetingen van hun lichtmasten laten uitvoeren.

Vervangen armaturen

Bij het vervangen van armaturen kan het ook verstandig zijn een sterktemeting van de masten uit te laten voeren om te bepalen of de masten wel sterk genoeg zijn voor de nieuwe armaturen. Het gewicht en de windvang van nieuwe armaturen is anders en kan een grotere belasting van de mast veroorzaken. Met name led-armaturen zijn meestal zwaarder dan conventionele armaturen.

Contact

Vragen of hulp nodig? Neem via gerust contact op.

Voorbeelden

mast1 mast2 mast3 mast4 mast5
Bronnen respectievelijk: De Limburger, Westlanders.nu, Ter Leede, Hockey.nl, HBS Crayenhout.